napar 
Liść rabarbaru zalać 250g rozdrobnionych liści 1,5 litra wrzącej wody, odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzić i opryskać rośliny bez rozcieńczenia.
Piołun zalać 150g świeżych liści z kwitnących łodyg albo 15g liści suszonych 5 litrami wrzącej wody, odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzić i opryskiwać rośliny bez rozcieńczenia.
Cebula zalać 200g łusek cebuli lub 75g rozdrobnionej cebuli 5 litrami wrzącej wody i odstawić na 2 godziny do naciągnięcia. Odcedzić i opryskiwać rośliny bez rozcieńczenia.
Czosnek zalać 70g rozdrobnionych ząbków czosnku 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 6 godzin. Odcedzić przez sito i opryskiwać rośliny bez rozcieńczania.
wywar 
Krwawnik pospolity zalać 1kg lub 100g suszonych roślin 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i nie rozcieńczać.
Tytoń zalać 400g tytoniu (10-12 papierosów, bądź 3-4 łyżki tytoniu kupowanego luzem) 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 2 godziny.
Wrotycz zalać 500g rozdrobnionego ziela bądź 75g suszu 10 litrami wody i moczyć przez pół godziny.
Paproć zalać 1kg świeżej lub 100g wysuszonej paproci 10 litrami wody i moczyć 24 godziny, stosujemy wywar nie rozcieńczony.
Rumianek zalać 300g suszonych kwiatów 10 litrami wody i moczyć 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i ostudzić.
Aksamitka zalać 500g suszu 3 litrami wody i gotować przez 30 minut,- stosować zapobiegawczo, zaprawiać cebule i korzenie rozsad.
Pokrzywa zalać 1kg pokrzywy z korzeniami 10 litrami wody i stosować nie rozcieńczony wywar.
Skrzyp polny zalać 300g świeżych roślin 3 litrami wody przez 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut, ostudzony płyn przecedzić przez sito i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:5.
opryskiwać rośliny raz w tygodniu. 

Mniszek lekarski zalać 1kg świeżych lub 100g suszonych roślin 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i nie rozcieńczać.

 

gnojówka

Bylica piołun otrzymujemy z 500g ziela i 10 litrów wody.
Wrotycz otrzymujemy z 300g ziela i 10 litrów wody.
Czarny bez otrzymujemy z 1kg liści i 10 litrów wody. Rozcieńczyć wodą 1:10.
Mniszek lekarski otrzymujemy z 1kg całych roślin i 10 litrów wody.
Pokrzywa otrzymujemy z 1kg pokrzywy z korzeniami i 10 litrów wody. Rozcieńczyć wodą 1:10. Stymuluje rozwój rośliny.

przepisy na środki ekologiczne

 

wywar

Krwawnik pospolity

zalać 1kg lub 100g suszonych roślin 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i nie rozcieńczać.

Tytoń

zalać 400g tytoniu (10-12 papierosów, bądź 3-4 łyżki tytoniu kupowanego luzem) 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 2 godziny.

Wrotycz

zalać 500g rozdrobnionego ziela bądź 75g suszu 10 litrami wody i moczyć przez pół godziny.

Paproć

zalać 1kg świeżej lub 100g wysuszonej paproci 10 litrami wody i moczyć 24 godziny, stosujemy wywar nie rozcieńczony.

Rumianek

zalać 300g suszonych kwiatów 10 litrami wody i moczyć 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i ostudzić.

Aksamitka

zalać 500g suszu 3 litrami wody i gotować przez 30 minut,- stosować zapobiegawczo, zaprawiać cebule i korzenie rozsad.

Pokrzywa

zalać 1kg pokrzywy z korzeniami 10 litrami wody i stosować nie rozcieńczony wywar.

Skrzyp polny

zalać 300g świeżych roślin 3 litrami wody przez 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut, ostudzony płyn przecedzić przez sito i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:5.

opryskiwać rośliny raz w tygodniu.

Mniszek lekarski

zalać 1kg świeżych lub 100g suszonych roślin 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, a następnie gotować przez 30 minut i nie rozcieńczać.

 

napar

Liść rabarbaru zalać 250g rozdrobnionych liści 1,5 litra wrzącej wody, odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzić i opryskać rośliny bez rozcieńczenia.
Piołun zalać 150g świeżych liści z kwitnących łodyg albo 15g liści suszonych 5 litrami wrzącej wody, odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzić i opryskiwać rośliny bez rozcieńczenia.
Cebula zalać 200g łusek cebuli lub 75g rozdrobnionej cebuli 5 litrami wrzącej wody i odstawić na 2 godziny do naciągnięcia. Odcedzić i opryskiwać rośliny bez rozcieńczenia.
Czosnek zalać 70g rozdrobnionych ząbków czosnku 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 6 godzin. Odcedzić przez sito i opryskiwać rośliny bez rozcieńczania.

 

wyciąg

Aksamitka moczyć 1kg suszonych roślin w 10 litrach wody przez 48 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Cebula moczyć 20-50g łupin cebuli w 1 litrze wody przez 4-7 dni. Odcedzić i spryskać rośliny.
Czosnek moczyć 200g rozdrobnionych ząbków w 10 litrach wody przez 3-4 dni. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Pokrzywa moczyć 500g świeżej pokrzywy przed kwitnieniem w 5 litrach wody przez 12-24 godzin. Odcedzić przez sito i kilkakrotnie opryskać rośliny bez rozcieńczania płynu.
Szczaw moczyć 200-300g korzeni w 10 litrach wody przez 12-24 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Łodyga i liście ziemniaka moczyć 1.2kg łodyg i liści ziemniaka w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Czarny bez moczyć 1kg świeżych lub 200g suszonych liści i kwiatów w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
Rumianek moczyć 1kg suszonych kwiatów w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
Wrotycz moczyć 1kg świeżych bądź suszonych kwiatów w 10 litrach wody przez 12-24 godzin.
Bylica piołunu moczyć 300g świeżego ziela lub 30g suszu w 10 litrach wody przez 12 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać.
Pomidor moczyć 2 pełen garście liści z łodyżkami w 2 litrach wody przez 3 godziny.
Mniszek lekarski moczyć 250g zmielonych korzeni lub 400g świeżych liści w 10 litrach wody przez 3 godziny. Odcedzić i nie rozcieńczać.
Krwawnik pospolity moczyć 1kg świeżych lub 100g suszonych roślin w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
wyciąg
Aksamitka moczyć 1kg suszonych roślin w 10 litrach wody przez 48 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Cebula moczyć 20-50g łupin cebuli w 1 litrze wody przez 4-7 dni. Odcedzić i spryskać rośliny.
Czosnek moczyć 200g rozdrobnionych ząbków w 10 litrach wody przez 3-4 dni. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Pokrzywa moczyć 500g świeżej pokrzywy przed kwitnieniem w 5 litrach wody przez 12-24 godzin. Odcedzić przez sito i kilkakrotnie opryskać rośliny bez rozcieńczania płynu.

Szczaw moczyć 200-300g korzeni w 10 litrach wody przez 12-24 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Łodyga i liście ziemniaka moczyć 1.2kg łodyg i liści ziemniaka w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i nie rozcieńczać roztworu.
Czarny bez moczyć 1kg świeżych lub 200g suszonych liści i kwiatów w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
Rumianek moczyć 1kg suszonych kwiatów w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
Wrotycz moczyć 1kg świeżych bądź suszonych kwiatów w 10 litrach wody przez 12-24 godzin.
Bylica piołunu moczyć 300g świeżego ziela lub 30g suszu w 10 litrach wody przez 12 godzin. Odcedzić i nie rozcieńczać.
Pomidor moczyć 2 pełen garście liści z łodyżkami w 2 litrach wody przez 3 godziny.
Mniszek lekarski moczyć 250g zmielonych korzeni lub 400g świeżych liści w 10 litrach wody przez 3 godziny. Odcedzić i nie rozcieńczać.
Krwawnik pospolity moczyć 1kg świeżych lub 100g suszonych roślin w 10 litrach wody przez 24 godziny. Odcedzić i rozcieńczyć wodą 1:10.
Hodowla/uprawa wybranych gatunków na bonsai, pielęgnacja, formowanie drzewek bonsai. Zdjęcia pomocne w rozpoznaniu gatunku. Galeria, sklep, sprzedaż.
Hodowla/uprawa wybranych gatunków na bonsai, pielęgnacja, formowanie drzewek bonsai. Zdjęcia pomocne w rozpoznaniu gatunku. Galeria, sklep, sprzedaż.

sklep

galeria

choroby i szkodniki

ogólne informacje

opisy gatunków

kontakt

Hodowla/uprawa wybranych gatunków na bonsai, pielęgnacja, formowanie drzewek bonsai. Zdjęcia pomocne w rozpoznaniu gatunku. Galeria, sklep, sprzedaż.
Hodowla/uprawa wybranych gatunków na bonsai, pielęgnacja, formowanie drzewek bonsai. Zdjęcia pomocne w rozpoznaniu gatunku. Galeria, sklep, sprzedaż.
galeria
kontakt
ogólne
informacje
sklep
opisy
gatunków
choroby
i szkodniki

PODZIĘKOWANIA DLA

plantsgallery.blogspot.com

KONTAKT

Tomasz Pietrzyk

tel: 503 74 74 79

email: serwis@drzewkobonsai.pl